unit-academie

1 September 2008 is in Nijmegen de UNIT Academie gestart voor jongeren in de leeftijd van 18 t/m 27 jaar. De UNIT Academie is een tweejarige dagopleiding voor beeldende kunst en vormgeving. Studenten zijn toelaatbaar op basis van hun talenten en niet op basis van vooropleiding. In het bijzonder richt de academie zich op jongeren met een autisme spectrum stoornis, maar iedere jongere met beeldend talent en interesse voor het beroep van beeldend kunstenaar of vormgever is welkom. Het onderwijs is aangepast: meer persoonlijk gericht, meer begeleidend en meer gestructureerd. Bezoek de website van de academie voor meer informatie.


Het voortbestaan van de academie wordt bedreigd door een gebrek aan structurele subsidie. De campagne Autisme Geschikt heeft de opleiding gesteund door voorafgaand en gedurende de autismeweek 2011 geld in te zamelen voor de opleiding. De studenten zijn bereid gevonden een aantal werken speciaal voor deze week te maken en tentoon te stellen op de hoofdlocatie van Spectrum Brabant. Zie hieronder foto's van de expositie. Op deze locatie worden tevens gratis lezingen en activiteiten verzorgd en worden bezoekers uitgenodigd geld te doneren voor de UNIT-academie.

 

 

Tijdens de onthulling van het eerste AutismeGeschikt-kunstwerk was Desie Ploegmakers, een student van de UNIT-academie, aanwezig om haar werk te verkopen ten gunste van de UNIT-academie en toelichting te geven op haar opleiding.

Andere voorbeelden van werken van de studenten van de UNIT-academie:

 

 

 

De UNIT Academie is een tweejarige dagopleiding voor beeldende kunst en vormgeving. Studenten zijn toelaatbaar op basis van hun talenten en niet op basis van vooropleiding. In het bijzonder richt de academie zich op jongeren met een autisme spectrum stoornis, maar iedere jongere met beeldend talent en interesse voor het beroep van beeldend kunstenaar of vormgever is welkom. Het onderwijs is aangepast: meer persoonlijk gericht, meer begeleidend en meer gestructureerd.


Aaltje en Jaap van Zweden ambassadeurs van de UNIT Academie !!
Als ouders van een kind met autisme weten wij maar al te goed hoe moeilijk het is om een geschikte plek in de maatschappij te vinden. Er is grote behoefte aan opleidingplaatsen voor jongeren met autisme die hen aanspreekt op mogelijkheden en talenten. Plaatsen waar jongeren uit hun isolement worden gehaald en op adequate wijze worden begeleid om belangrijke vervolgstappen op weg naar zelfstandigheid te zetten. Tijdens onze werkzaamheden voor Stichting Papageno hebben wij ervaren welke positieve bijdrage kunst aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme kan leveren.  De Unit Academie is die unieke plaats waar jongeren met kunst en met hun toekomst bezig zijn.
Daarom steunen wij het werk van de Unit Academie van harte !
                                                 Aaltje en Jaap van Zweden 
foto aaltje en jaap van zweden.JPG