autisme awareness door kunst!

Een eerste kunstwerk is gemaakt door 300 cliënten van Spectrum Brabant; kinderen (en hun ouders) en jongeren met autisme. Ieder heeft een eigen tegeltje gemaakt; Wat is je sterke kant? Waarvoor ben jij bij uitstek geschikt? Bijvoorbeeld:

 

 

Alle tegeltjes/schilderijtjes worden samengevoegd tot 1 groot kunstwerk. Op afstand is het een interessant en kleurrijk schilderij. Van dichtbij worden alle “individuen” herkend en krijg je als
toeschouwer inzicht in alle mogelijke sterke kanten van mensen met autisme.

 

 

Het eerste kunstwerk werd onthuld door Paul Haarhuis gedurende de autismeweek. Het kunstwerk is sindsdien te bewonderen op de hoofdlocatie van Spectrum Brabant, initiatiefnemer en hoofdsponsor van de campagne. Zie hier het prachtige resultaat:

 

 

Tegeltjes voor volgende kunstwerken kunnen gemaakt worden door iedereen die autisme een warm hart toedraagt. Iedereen kan één of meerdere tegeltjes sponsoren of samen met anderen de actie breder uitdragen. Opbrengsten komen volledig ten goede aan het Nederlands AutismeFonds. Wanneer voldoende tegeltjes zijn verzameld, worden de tegeltjes samengevoegd tot één kunstwerk en aangeboden aan een gemeente of instantie met een bijzondere connectie met autisme. Maar ook andere kunstwerken zijn van harte welkom. Zolang het thema "Autisme GEschikt" centraal staat past het binnen onze campagne. Op deze manier worden steeds meer mensen bekend met het fenomeen autisme en vooroordelen langzaam weggenomen. Ook via de website kunnen personen en bedrijven tegeltjes sponsoren. Hoe meer kunstwerken, hoe meer bekendheid en begrip er voor autisme komt!

 

Kunstwerk in de maak: Autisme-geschikt voor de Gemeente Eindhoven

De kunstenares Judith van de Rijt is hard aan het werk om een AutismeGeschikt-kunstwerk te maken voor de gemeente Eindhoven. Tijdens de autismeweek 2012 heeft Spectrum Brabant mensen van de gemeente uitgenodigd voor een werklunch. Gedurende deze lunch zullen zowel professionals als ouders van kinderen met autisme uiteenzetten welke beleidsaanpassingen er zouden moeten komen om optimale ontwikkelkansen voor deze doelgroep te creëren. Na afloop van de werklunch zal het kunstwerk worden overhandigd.

 

Kunstwerk bij congres "Bruggen bouwen voor autisme"!

Steunpunt Autisme Arnhem steunde onze campagne tijdens het congres "Bruggen bouwen voor autisme" op 12 oktober 2011. Deelnemers van het congres hebben tegeltjes gesponsored waarna een Edwin Arendts, (www.edwinarendts.com/opdrachten) student van de UNIT-academie, er een prachtig en uniek AutismeGeschikt-kunstwerk heeft gemaakt. Lees meer informatie bij nieuws.

 

 


steun ons!

Doe ook mee en steun ons! Dit kan op alle mogelijke manieren; meld je aan als vrijwilliger, doe een gift of sponsor een tegeltje en steun zo onze campagne. Alle opbrengsten komen 100% ten goede aan het Nederlands AutismeFonds. Lees hier meer over mogelijkheden om de campagne te steunen.

Tot en met 9 april 2011 ging de volledige opbrengst naar de UNIT-academie; een kunstacademie voor studenten met autisme in Nijmegen. Lees hier waarom wij de UNIT-academie een warm hart toedragen....

 

Bekijk de foto's van het eerste kunstwerk -in-de-maak !Vrijwilligers aan het werk voor het 2e en 3e kunstwerk

 

 

VOLG ONS VIA SOCIAL MEDIA!

AutismeGeschikt is te vinden op de verschillende social media-websites. Je vindt hier de laatste nieuwtjes en updates, maar ook filmpjes, polls etc. Volg ons:

 

hyves autismegeschikt

 

 

 

Wat vind u van de campagne? Geef uw mening in ons gastenboek:

 

Teken ons gastenboek

 

 

 

 

GALERIE

Makers kunstwerk; cliënten Spectrum Brabant
Op initiatief van: Spectrum Brabant
Geschonken aan Spectrum Brabant, Eindhoven

 


Maker kunstwerk: Edwin Arendts
Op initiatief van: Steunpunt Autisme Arnhem
Geschonken aan: Droom!, Elst

 


Maker kunstwerk: Remon de Jong
Op initiatief van: Rijles-en-Autisme.nl
Geschonken aan: ministerie Infrastructuur en Milieu, Den Haag (in het kader van de campagne Autisme RijGeschikt)

 

Maker kunstwerk: Judith van de Rijt
Op initiatief van: Spectrum Brabant
Geschonken aan: gemeente Eindhoven
, aan de wethouder van Jeugd, Welzijn en Zorg

 

Makers kunstwerk; bezoekers diverse lezingen en congressen, sponsors via website
Op initiatief van:Spectrum Brabant
Nog te schenken

 

 

 


onthulling door paul haarhuis

Het eerste autismeGeschikt-kunstwerk werd onthuld door Paul Haarhuis! Paul heeft zelf een zoon met autisme en weet als geen ander wat de moeilijkheden maar ook de mooie kanten van autisme zijn! Paul beschreef zelf het allerlaatste tegeltje van het kunstwerk waarna hij het gehele werk onthulde. Bedankt Paul voor je bijdrage!

 

AUTISME GESCHIKT...

Mensen met autisme zijn uitermate geschikt voor nagenoeg alles waar mensen zonder autisme geschikt voor zijn. Net zoals bij ieder ander, is de één meer behendig op het ene gebied, terwijl de talenten van een ander weer op een ander vlak liggen. Maar mensen met autisme leren en verwerken informatie wél anders dan anderen! En ons schoolsysteem, de werkomgeving, onze maatschappij is daar niet op ingesteld. Wij pleiten niet voor een aanpassing van de maatschappij, maar wel voor een beetje begrip én financiering van de broodnodige begeleiding van deze groep mensen. Want met de juiste begeleiding en ondersteuning, krijgen ook zij een eerlijke kans op het eigen niveau te kunnen functioneren en optimaal te kunnen bijdragen aan de maatschappij.

 

 

 

Bekijk het campagne materiaal!