Een campagne met een missie...

"eerlijke kansen voor mensen met autisme, nu en in de toekomst"

Autismegeschikt.nl is een initiatief van Spectrum Brabant, centrum voor zorg en onderwijs. De campagne is 100% non-profit en wijdt zich volledig aan het vergroten van kansen voor kinderen en volwassenen met autisme, én hun directe omgeving.

Het initiatief is ontstaan naar aanleiding van de toenemende bezuinigingen binnen het onderwijs en de zorg. Met name kinderen en volwassenen met een minder zichtbare handicap zoals autisme of ADHD zijn sterk de dupe van alle bezuinigingsmaatregelen. Opgebouwde expertise wordt wegbezuinigd, scholen en ouders verliezen budget om de broodnodige ondersteuning in te kopen. Jongvolwassenen verliezen mogelijkheden om met begeleiding een studie af te ronden of aan het werk te gaan.

Maakt u zich ook zo'n zorgen? Sluit u aan bij de campagne en help mee!

 

Missie:

Begrip kweken bij het grote publiek en de overheid voor onzichtbare handicaps zoals autisme.

 

Doelen:

Burgers en beleidsmakers bekend maken met de kwaliteiten van mensen met autisme

Vooroordelen bij burgers en beleidsmakers over autisme wegnemen door voorlichting

Autisme in the spotlight krijgen en houden middels ludieke acties in het hele land

Zoveel mogelijk gemeentes en autisme-gerelateerde instanties in Nederland een AutismeGeschikt-kunstwerk schenken

Voorlichting op scholen zodat vooroordelen aan de basis in de kiem gesmoord kunnen worden.

Voorlichting aan werkgevers zodat er meer ruimte en begrip komt voor werknemers met autisme

 

De campagne maakt grote AutismeGeschikt-kunstwerken bestaande uit kleine tegeltjes. De tegeltjes kunnen individueel gesponsord worden voor 2 euro per stuk en door de gever worden voorzien van een kwaliteit van iemand met autisme. Het eerste AutismeGeschikt-kunstwerk werd onthuld door Paul Haarhuis in Eindhoven. Het tweede kunstwerk zal in Den Haag worden aangeboden aan Marja Bijsterveld, minister van onderwijs, cultuur en wetenschap. Het derde kunstwerk gaat naar de gemeente Eindhoven waarna volgende kunstwerken aan overige gemeente in Nederland zullen worden aangeboden. Wij streven naar landelijke dekking!

 

opbrengsten naar autismefonds:

 

Tijdens de autismeweek 2011 werd middels de sponsoring van tegeltjes voor het kunstwerk geld ingezameld voor de UNIT-academie, een opleiding voor beeldende kunst voor studenten met autisme. De studenten verzorgen op de hoofdlocatie van Spectrum Brabant een bijzondere expostitie. Lees hier meer over dit prachtige initiatief!

Vanaf heden gaan alle opbrengsten naar het AutismeFonds. Het AutismeFonds is opgericht door en gelieerd aan de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) met het doel fondsen te werven voor onderzoek, voorlichting, educatie en lotgenotencontact. Meer informatie op de website http://www.autismefonds.nl/

 

 

VOLG ONS VIA SOCIAL MEDIA!

AutismeGeschikt is te vinden op de verschillende social media-websites. Je vindt hier de laatste nieuwtjes en updates, maar ook filmpjes, polls etc. Volg ons:

 

hyves autismegeschikt

 

Wat vind u van de campagne? Geef uw mening in ons gastenboek:

 

Teken ons gastenboek

 

 

nieuws                             

gastenboek                    

campagne materiaal    

 

WAAR DENKT U AAN BIJ AUTISME?

Voor veel mensen zijn alleen personen met zogenaamd “klassiek autisme” bekend. Al dan niet met een verstandelijke beperking, op en neer wiegend, eindeloos een voorwerp voor de ogen draaiend, volledig in zichzelf gekeerd. Misschien denkt u ook aan uitzonderlijke talenten zoals Dustin Hofman in de film Rainman. 

Het klopt ook wel dat sommige mensen met autisme over uitzonderlijke talenten beschikken (denk aan Albert Einstein en Leonardo da Vinci), maar niet iedereen. De meeste mensen met  autisme zijn zeker niet zwakbegaafd maar beschikken over een normale, en vaak zelfs een bovengemiddelde intelligentie. Je zult eigenlijk aan de buitenkant niets bijzonders zien aan deze mensen, en al zeker niet het kenmerkende wiegen of draaien van objecten! Zouden
zij zelf niet aangeven dat zij autisme hebben, dan zou je het niet eens echt merken. Misschien denk je bij jezelf “wat een apart type”, of je merkt zijn bijzondere gave voor het opmerken van details op of je ligt dubbel om haar droge gevoel voor humor!

AUTISME; BIJ IEDEREEN WEER ANDERS....

Er is al heel veel geschreven over autisme, maar toch blijft het moeilijk om precies te
omschrijven wat het nu precies is. Dit is ook zo lastig omdat het autisme zich bij iedereen weer anders uit. De wetenschap heeft inmiddels een aantal verschillende vormen van autisme omschreven en er verschillende benamingen voor gegeven. Al deze vormen vallen onder de paraplu “Autisme Spectrum Stoornissen”. Zo kan iemand klassiek autisme hebben, syndroom van Asperger, PDD-nos, of (minder vaak voorkomend) het syndroom van Rett of een desintegratiestoornis.

MAAR WAT IS AUTISME PRECIES?

Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Hierdoor kunnen mensen met autisme problemen hebben met communicatie, sociale interactie en verbeelding. Autisme is een levenslange, vaak onzichtbare, handicap die invloed heeft op alle levensgebieden in alle levensfasen. Ruim één procent van de Nederlanders kampt met een vorm van autisme. Klik op de links hieronder om een aantal verhelderende filmpjes te bekijken over autisme!

 

filmpjes over autisme

verder lezen...