Wat is autisme?

Autisme is iets wat u niet van de buitenkant aan een persoon kunt zien. Maar wanneer u een persoon beter leert kennen zullen u bepaalde beperkingen opvallen zoals bijvoorbeeld de behoeft aan structuur of een zwart witte visie. Dit hoeft niet altijd als beperking te dienen mensen met autisme kunnen hier ook hun “unieke” kracht van maken. Neem als voorbeeld wanneer u als eigenaar van een bedrijf een strakke planning wil dan kan iemand met autisme dat beter dan iemand zonder deze beperking.

Wij vertalen autisme als:

Always Unique Totally Intelligent Sometimes Mysterious

Het is belangrijk als iemand die u kent of uzelf een positief zelfbeeld te geven. Iedereen is uniek en ieder huisje heeft zo z’n kruisje.

Wat zijn de kenmerken?

Eerlijkheid en recht door zee, soms iets te serieus.

Grote detailwaarneming en goed in analyseren van gegevens of verbanden.

Sociale beperking, weinig vrienden of contacten.

Ongevoelig of hypergevoelig voor zintuigelijke prikkels.

Uiteraard zijn er nog vele kenmerken meer, maar die behandelen we op de andere pagina’s.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Autisme word vaak vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Dit omdat het niet lichamelijk te zien is en alleen door bepaalde oefeningen(testen) te doen duidelijk wordt. Bij de meeste huisartsen werkt een praktijkondersteuner die beoordeelt of het nodig is dat de betreffende persoon doorverwezen moet worden naar een psycholoog.

Ieder persoon heeft wel een kenmerk van autisme, maar niet iedereen krijgt de diagnose. Wanneer meerdere punten herkenbaar zijn voor de praktijkondersteuner dan kan hij of zij kiezen om u door te verwijzen. U hoeft niet bang te zijn voor de diagnose autisme want 60 tot 100 mensen per 10.000 inwoners hebben dit. En met de juiste hulp kunt u goed leren omgaan met autisme en weet u wat uw extra kracht is en waar u aan moet gaan werken. Maar in de praktijk kunnen ook autisten steeds beter meedraaien en word er nog maar weinig op gediscrimineerd.